Ten sok to klasyka. Połączenie marchewki z jabłkami to duet idealny, a dodatek zieleniny podbija wartość tego napoju. Nie musicie używać jarmużu, równie dobrze sprawdzi się natka pietruszki czy szpinak. Coś czuję, że w najbliższym czasie bardzo często będę robić ten sok, zwłaszcza że mam ogromny zapas jabłek i jarmużu z własnej hodowli. :)
Jesienny sok z jarmużem
♥ 1 kg marchewki
♥ 0,5 kg twardych jabłek
♥ dwie garści jarmużu
Warzyw i owoców nie obieram, jedynie kroję na kawałki. Składniki przeciskam przez wyciskarkę. Z tych proporcji wychodzi około litr soku.
P.S. Mój blog dołączył do programu Stowarzyszenia Empatia "Weganizm. Spróbujesz?". Na stronie empatia.pl/przepisy możecie znaleźć prawie setkę wegańskich blogów biorących udział w programie, a poprzez facebook możecie śledzić wpisy. :)
nie ma to jak domowe soki! o niebo lepsze od kupnych, 100 razu zdrowsze i smaczniejsze :) uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPychota. Szkoda, że nie mam wyciskarki. Za to blenduję jarmuż z różnymi owocami i piję koktajle. :)
OdpowiedzUsuńale gęsty! wygląda obiecująco. skorzystam z zapasu jarmużu i wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJaki gęsty! Chętnie bym się go napiła, wygląda jak sok Kubuś. Piłam go litrami jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńJakoś na razie nie udało mi się zaprzyjaźnić z jarmużem, ale nie poddaję się, u Ciebie wygląda bardzo zachęcająco :-)
OdpowiedzUsuńTak sobie myślę, że jarmuż jeszcze mi nie zasmakował, ale ma dużo witamin, chyba jednak spróbuję :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowe soczki, są nie tylko pyszne ale i pełne witamin , no i lepsze od tych sklepowych, bo wiemy co do nich dodajemy ;)
OdpowiedzUsuńOstatnio odeszłam od picia soków, ale spróbuje z tych samych składników zrobic koktajl :)
OdpowiedzUsuń