Strony

Strony

25 stycznia, 2015

Tofucznica ze szpinakiem i awokado

Tofucznica jest moim śniadaniem nr 1 jeśli chodzi o leniwe weekendy. Robię ją w różnych wersjach w zależności od posiadanych składników. Do tofu najczęściej dodaję pomidora, szczypiorek i przyprawy. Tyle wystarczyło, by moja mama zrezygnowała raz na zawsze z jajecznicy, do tego stopnia polubiła tofu w takim wydaniu. To chyba najlepsza rekomendacja. Dzisiejsza wersja jest na bogato. W mojej tofucznicy ilość tofu zawsze jest w podobnej proporcji do dodatków, możecie oczywiście zwiększyć ilość tofu i zobaczyć która wersja Wam najbardziej smakuje. Jednak nieważne jaką tofucznicę robicie, pamiętajcie zawsze o dwóch dodatkach - czarnej soli i płatkach drożdżowych.


Tofucznica ze szpinakiem i awokado
100 g tofu
mała cebulka
3 garści szpinaku
1 duży pomidor
pół awokado
szczypiorek
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki czarnej soli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
odrobina pieprzu
Cebulkę kroję w kostkę i smażę na minimalnej ilości oleju. Po minucie dodaję pokrojony szpinak. Gdy zmniejszy się jego objętość dodaję pokrojonego pomidora. Po chwili dorzucam rozgniecione tofu i pokrojone awokado. Dodaję przyprawy, jeszcze przez chwilę smażę i mieszam. Na koniec dodaję dużą ilość szczypiorku.

10 komentarzy:

  1. z wielką przyjemnością wypróbuję taką wersję - już sam wygląd, te kolory kuszą! musi być pyszna :) bardzo lubię tofucznice w wszelakim wydaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam w planach tofunice ale niegdzie niemoge dostac płatków drożdzowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnie Świata, sklepy ze zdrową żywnością, sklepy internetowe- w Evergreen.pl najtaniej ;)

      Usuń
  3. Szpinak i awokado to moje ulubione dodatki do tofucznicy :D A czarna sól i płatki drożdżowe są wręcz obowiązkowe! Naprawdę genialne wynalazki.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Tofucznica to jedna z moich ulubionych tofu-potraw. :)
    Opracowałam wersję w bułce - TOFUBAB. Smakuje wspaniale.
    Polecam i zapraszam na mój blog. http://tafubab.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. z takim śniadaniem od razu przyjemniej zacząć dzień, przepyszne połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię bardzo podobną tofucznicę, ale nigdy nie dodawałam awokado i muszę spróbować przy najbliższej okazji. Wygląda przecudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne w smaku!

    OdpowiedzUsuń