Ostatnio tak się dzieje, że w tygodniu mam niewiele energii na gotowanie. Praca, taniec i spotkania ze znajomymi pochłaniają mi sporo czasu. Dopiero w weekend mam okazję poleniuchować pod kocem, nadrobić ostatni odcinek Grey's anatomy i upiec ciasteczka. Wprawdzie jeden z ostatnich przepisów na ciastka bazował na dyni, ale trudno się powstrzymać i nie upiec kolejnych. Wiecie co najbardziej lubię w tym przepisie? Wymaga dosłownie kilku składników i przypraw. Jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o dopasowanie do naszych preferencji smakowych. To niezwykle prosty przepis, do tego masa bardzo szybko się wiąże i nie brudzi nam rąk. Nie ma więc co obawiać się, że cała kuchnia będzie oznakowana ciasteczkami. ;) Przepis pochodzi z bloga Eat healthy eat happy z moimi niewielkimi zmianami.
Dyniowe ciasteczka owsiane
♥ 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
♥ 1 łyżka karobu
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1/4 łyżeczki imbiru
♥ 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
♥ 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
♥ szczypta soli
♥ 2/3 szklanki puree z dyni
♥ 1/2 szklanki syropu z agawy
♥ ekstrakt lub aromat waniliowy
♥ 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
♥ 2/3 szklanki bakalii (czekoladowe groszki, żurawina, jagody goji)
W misce mieszam płatki owsiane z karobem i przyprawami. Dodaję puree z dyni, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Mieszam do połączenia masy. Na koniec dodaję bakalie i łączę całość. Nastawiam piekarnik na 190 stopni. W tym czasie układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę ciastka przez 15-18 minut.
SUPER! wyglądają na chrupiące i pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuńA wersja dyniowa zapowiada sie apetycznie!
:)
Dynia jest wszędzie.. :) Super ciastka :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńA ciasteczka owsiane zawsze się sprawdzają <3 !
Dziękuję! :)
UsuńTe ciasteczka wyglądają kosmicznie! :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze! Kocham je kruszyć do serka wiejskiego, bombastycznie w tedy smakują ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Przyprawy korzenne! Muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńpuree z dyni tzn z upieczonej dyni czy starta świeża?
OdpowiedzUsuńZ upieczonej. :) Tutaj pisałam dokładnie jak ją piekę na puree: zielonelove.blogspot.com/2014/09/koktajl-dyniowo-jaglany-i-mleko-owsiane.html
UsuńSame pyszności w składzie :-)
OdpowiedzUsuńDawno takich nie robiłam, a uwielbiam. Skąd czekoladowe groszki? :)
OdpowiedzUsuńZ Lidla. Zawsze w okolicach świąt się pojawiają, choć tym razem widzę je już prawie od miesiąca. ;)
Usuń