Strony

Strony

29 maja, 2014

Najprostsze wegańskie placki z jabłkami

 

Doskonale pamiętam smak tradycyjnych racuchów z jabłkami. Tradycyjnych tzn. z jajkami i mlekiem. Uwielbiałam je. Tak się składa, że wegańską wersję uwielbiam jeszcze bardziej. Nie tylko dlatego, że jest wegańska, ale nie sądziłam, że można stworzyć przepis z tak dokładnymi proporcjami na te pyszne, niezwykle aromatyczne placuszki. Przepis pochodzi z niezastąpionej Puszki. Tradycyjnie używa się białej mąki, ale to już nie dla mnie. Placki wychodzą mi idealne także na mące pszennej pełnoziarnistej, a nawet na gryczanej i nie smakują zdrowo (co bywa dla niektórych synonimem "niesmacznie"), są po prostu pyszne. Dodatkowo w sezonie używam antonówek i wtedy dopiero jest wspaniale, czasem też łączę jabłka z gruszkami. Każdą wersję warto przetestować, chociaż wersja z antonówkami jest najlepsza ze wszystkich. (:



Placki z jabłkami
♥ 1,5 szklanki mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista lub gryczana)
♥ 1,5 szklanki mleka roślinnego
♥ 2 duże jabłka
♥ 1 opakowanie budyniu waniliowego
♥ 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego
♥ 3-4 pełne łyżki cukru
♥ aromat pomarańczowy

Jabłka kroję w drobną kostkę (kroję, a nie tarkuję, to bardzo istotne). Dodaję do nich pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

10 komentarzy:

  1. W takim wydaniu prostota zawsze wygrywa, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja, więc zapisuję co by skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. na takie placuszki nabrałam właśnie ochotę - proste i najlepsze w te swojej prostocie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a to jest dobry pomysł - połączyć jabłka i gruszki! super idea :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię podobne placki, ale zamiast budyniu z paczki dodaję po prostu mączkę ziemniaczaną i są rzeczywiście pyszne. Nie rozumiem sama, dlaczego kiedyś musiałam do placków używać jajek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ale puszyste. Ja też lubię takie z dodatkiem budyniu lub mąki ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne placuszki! ; )
    Wyglądają niezwykle uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Babcia zawsze robiła takie tłuste racuszki, nie przepadałam ale te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ten przepis!!! Dziękujęęęę

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę koniecznie spróbować. Szczególnie,że jestem poczatkową weganką i szukam jakiś ciekawych i prostych przepisów, a ten wydaje się być idealną alternatywą tradycyjnych racuchów .

    OdpowiedzUsuń