Zajadam się pierniczkami i dodaję kolejny przepis świąteczny. ;)
Bigos z kiszonej kapusty
♥ 2 kg kapusty kiszonej
♥ 150-200 g grzyby suszone
♥ 100 g śliwek suszonych (lub wędzonych jeśli macie)
♥ 4 łyżki sosu sojowego
♥ czubata łyżeczka musztardy
♥ pieprz
♥ ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe (opcjonalnie)
Suszone grzyby zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Odsączam
kapustę z soku (za pomocą sitka, nie odciskam). Drobno kroję, wrzucam do garnka,
dodaję sos sojowy i gotuję. Podlewam wodą z suszonych grzybów. W połowie
gotowania dodaję pokrojone drobno suszone grzyby i śliwki. Doprawiam pieprzem czarnym, opcjonalnie dodaję po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i kilka liści laurowych. Gotuję dalej. Na sam koniec dodaję musztardę i mieszam. Bigos gotuję co najmniej kilka godzin. Jeśli macie czas i cierpliwość, gotujcie po kilka godzin jednego dnia i następnego także.
Wygląda pysznie :) Ja wege bigos planuję robić we wtorek, ciekawe co mi wyjdzie :):)
OdpowiedzUsuńMiałam w planach taki bigos na święta, ale czasu już nie było, także trzeba nadrobić niebawem! :)
OdpowiedzUsuńjuż po świętach, ale taki bigos na pewno zagości na moim stole :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;))
OdpowiedzUsuń