Strony

Strony

28 grudnia, 2014

Wege bigos z kiszonej kapusty

Zajadam się pierniczkami i dodaję kolejny przepis świąteczny. ;)


Bigos z kiszonej kapusty
2 kg kapusty kiszonej
150-200 g grzyby suszone
100 g śliwek suszonych (lub wędzonych jeśli macie)
4 łyżki sosu sojowego
czubata łyżeczka musztardy
pieprz
♥ ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe (opcjonalnie)
Suszone grzyby zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i odstawiam. 
Odsączam kapustę z soku (za pomocą sitka, nie odciskam). Drobno kroję, wrzucam do garnka, dodaję sos sojowy i gotuję. Podlewam wodą z suszonych grzybów. W połowie gotowania dodaję pokrojone drobno suszone grzyby i śliwki. Doprawiam pieprzem czarnym, opcjonalnie dodaję po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i kilka liści laurowych. Gotuję dalej. Na sam koniec dodaję musztardę i mieszam. Bigos gotuję co najmniej kilka godzin. Jeśli macie czas i cierpliwość, gotujcie po kilka godzin jednego dnia i następnego także.

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :) Ja wege bigos planuję robić we wtorek, ciekawe co mi wyjdzie :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam w planach taki bigos na święta, ale czasu już nie było, także trzeba nadrobić niebawem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. już po świętach, ale taki bigos na pewno zagości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń