Strony

Strony

01 stycznia, 2015

Boczniaki à la śledzie w sosie tatarskim

To już ostatni typowo świąteczny wpis. Dziś pokażę hit Wigilii, który sprawdzi się nie tylko od święta. To danie, które zupełnie nie kojarzy się z wegańską dietą, a jednak jest możliwe do zrobienia. Chrupkie boczniaki w towarzystwie kremowego, lekko kwaśnego sosu. Do stworzenia tego dania zainspirował mnie wpis Wegan Nerd o śmietanie ryżowej. Proporcje mi zupełnie nie pasowały, ale sam pomysł na wykorzystanie płatków ryżowych jest genialny. Na tej podstawie robię także beztłuszczowy majonez ryżowy, polecam.

 
"Śledzie" w sosie tatarskim
250 g boczniaków
1/2 pora
2 kiszone ogórki
♥ natka pietruszki
♥ koperek 
♥ niecałe 1,5 szklanki płatków ryżowych
♥ 1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
sok z dużej cytryny
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
♥ ocet jabłkowy (opcjonalnie)
 
Sos tatarski: Płatki ryżowe zalewam mlekiem roślinnym. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 2 minuty (nie muszą się do końca ugotować). Masę miksuję na gładko, następnie dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję wodę do uzyskania "jogurtowej" konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem. Sos powinien wyjść dość kwaśny, jeśli taki nie jest możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki octu jabłkowego.
Boczniaki kroję na  2-3 części i smażę je na niewielkiej ilości oleju. Czekam aż puszczą sok, wchłoną go i usmażą się na złoty kolor. Na koniec lekko je przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam. Ogórki kiszone, pora, natkę pietruszki i koperek drobno kroję. Wrzucam do miseczki, dodaję boczniaki i sos. Wszystko mieszam i odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę.
Uwaga: Jeśli wyjątkowo zależy Wam na mocnym aromacie rybnym, polecam dodać rozdrobniony płat glonów nori lub odrobinę oleju lnianego.

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie i bardzo ciekawie - ciężko na podstawie zdjęcia stwierdzić co to jest :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kradnę przepis i robię tacie na obiad! Koniecznie <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast płatków ryżowych można użyć jaglanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że da radę. Tylko nie jestem pewna czy płatki jaglane w takim samym stopniu wchłoną mleko, ale powinno wyjść podobnie. ;)

      Usuń