Strony

Strony

16 maja, 2015

Muffinki bananowo-jabłkowe

Nie mogę się doczekać momentu, kiedy będzie pełno truskawek i jagód, wtedy też będę pichcić sporo owocowych ciast. Zanim to nastąpi polecam muffiny bananowo-jabłkowe z nutą wanilii, świetnie się sprawdzają bez względu na pogodę i porę roku.


Muffinki bananowo-jabłkowe z nutą wanilii
2 banany
1 szklanka mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ekstrakt waniliowy
garść rodzynek
1 jabłko
♥ 1/3 łyżeczki cynamonu
Miksuję banany z mlekiem i olejem. Następnie dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i cynamon. Dokładnie mieszam. Na koniec dodaję rodzynki i jabłko pokrojone w kostkę. Mieszam i nakładam do foremek na muffiny. Nastawiam piekarnik na 180 stopni i piekę muffinki ok. 18-20 minut.

9 komentarzy:

  1. też się ie umiem doczekać, a najbardziej to brzoskwiń i moreli - kocham je! :D
    świetne muffiny! na deser czy śniadanie - super opcja, pożywne, zdrowe i mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje dwa ulubione owoce, jeszcze w muffinkach! Cudowny przepis, wyszły ci idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam muffinki tak jak w przepisie, a wyszły one strasznie "gumowate". Czy takie powinny być? Zaznacze, że to mój drugi w życiu wegański wypiek. Pierwszym byla bananowa babka-zakalec. :P Dlatego zastanawiam się czy ja popełniłam jakiś błąd czy wegańskie ciasto takie właśnie ma być? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam. Magda. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo zdecydowanie nie powinny wyjść gumowate, ciasto powinno wyjść pulchne, lekko wilgotne. Użyłaś mąki pszennej?
      Spróbuj może tego przepisu: http://zielonelove.blogspot.com/2013/09/idealne-proste-muffinki-z-malinami.html nie musisz dodawać owoców, to mój ulubiony przepis na muffinki i przetestowane, że udaje się wszystkim, także tym którzy nie mają wprawy w pieczeniu.

      Usuń
    2. Użyłam mąki pszennej...hmm czyli nie jestem stworzona do pieczenia, ale spróbuję jeszcze ten przepis. Dzięki! :)

      Usuń
  5. Mniam, pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń