Strony

Strony

18 maja, 2015

Kotlety z batatów i zieleniny pieczone

Słodkie ziemniaki jeszcze do niedawna omijałam szerokim łukiem. Obecnie wiem, że można z nich wyczarować pyszne dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Zielona kuchnia 24/7" Jessici Nadel. W oryginale jest to przepis na burgery, jednak ja postanowiłam upiec pyszne kotleciki.


Kotlety z batatów i zieleniny
1 spory batat (słodki ziemniak)
200 g ugotowanej fasoli adzuki
40 g zieleniny (u mnie rukola i jarmuż)
1 czerwona cebula
50 g płatków owsianych
1 łyżka sosu sojowego
♥ 1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
pieprz ziołowy
sól
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Nacinam słodkiego ziemniaka w kilku miejscach i piekę go w piekarniku do miękkości przez około 45-60 minut. Odstawiam do ostygnięcia, po czym obieram i miksuję wraz z fasolą (masa nie musi być gładka). Dodaję drobno pokrojoną zieleninę, pokrojoną w kostkę cebulę, płatki owsiane i sos sojowy. Wszystko mieszam, na koniec doprawiam bazylią, pieprzem ziołowym, solą i opcjonalnie papryką wędzoną. Masę chłodzę w lodówce przez około 20 minut. Następnie formuję średniej wielkości kotlety i piekę je w piekarniku w 190 stopniach przez około 35-40 minut (po 20-25 minutach przewracam kotlety na drugą stronę).


Burgranda czyli wegeburgery

5 komentarzy:

  1. pyszne kotleciki, a bataty mają wspaniały słodkawy smak, który tylko podbija ich walory smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta takie kotleciki zawsze się piszę - najlepsze chrupiące z zewnątrz a w środku kremowe i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezu, na tej stronie WSZYSTKIE przepisy chciałoby się wypróbować! Dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń