Słodkie ziemniaki jeszcze do niedawna omijałam szerokim łukiem. Obecnie wiem, że można z nich wyczarować pyszne dania. Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "Zielona kuchnia 24/7" Jessici Nadel. W oryginale jest to przepis na burgery, jednak ja postanowiłam upiec pyszne kotleciki.
Kotlety z batatów i zieleniny
♥ 1 spory batat (słodki ziemniak)
♥ 200 g ugotowanej fasoli adzuki
♥ 40 g zieleniny (u mnie rukola i jarmuż)
♥ 1 czerwona cebula
♥ 50 g płatków owsianych
♥ 1 łyżka sosu sojowego
♥ 1/2 łyżeczki bazylii
♥ 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
♥ pieprz ziołowy
♥ sól
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Nacinam słodkiego ziemniaka w kilku miejscach i piekę go w piekarniku do miękkości przez około 45-60 minut. Odstawiam do ostygnięcia, po czym obieram i miksuję wraz z fasolą (masa nie musi być gładka). Dodaję drobno pokrojoną zieleninę, pokrojoną w kostkę cebulę, płatki owsiane i sos sojowy. Wszystko mieszam, na koniec doprawiam bazylią, pieprzem ziołowym, solą i opcjonalnie papryką wędzoną. Masę chłodzę w lodówce przez około 20 minut. Następnie formuję średniej wielkości kotlety i piekę je w piekarniku w 190 stopniach przez około 35-40 minut (po 20-25 minutach przewracam kotlety na drugą stronę).
pyszne kotleciki, a bataty mają wspaniały słodkawy smak, który tylko podbija ich walory smakowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńta takie kotleciki zawsze się piszę - najlepsze chrupiące z zewnątrz a w środku kremowe i delikatne :)
OdpowiedzUsuńCudowny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńJezu, na tej stronie WSZYSTKIE przepisy chciałoby się wypróbować! Dziękuję!!!!
OdpowiedzUsuń