Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodycze. Staram się coraz częściej sięgać po te robione w domu. Ciasteczka owsiane to według mnie klasyka. Czasem warto klasykę trochę urozmaicić. Dzisiejszym urozmaiceniem jest cukinia. Przemycamy warzywo w słodkim daniu i jednocześnie sprawiamy, że ciasteczka są wilgotne. Inspiracja do dzisiejszego przepisu pochodzi z książki J. Nadel "Zielona kuchnia 24/7", z której ostatnio coraz częściej korzystam. :)
Ciastka owsiane z cukinią
♥ 1 łyżka nasion chia
♥ 4 łyżki wody
♥ 3 łyżki oleju
♥ 150 g cukru
♥ 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej
♥ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
♥ 1/2 łyżeczki cynamonu
♥ 130 g płatków owsianych górskich
♥ 2 łyżki wiórków kokosowych
♥ 120 g cukinii startej na tarce (ok. pół średniej)
♥ 40 g rodzynek
♥ 30 g czekolady gorzkiej
Mieszam
nasiona chia z 3 łyżkami wody i mieszankę odstawiam na kilka minut. W
tym czasie w misce mieszam cukier z olejem. Dodaję mieszankę z nasionami
chia, 1 łyżkę wody i mieszam. Dodaję suche składniki tzn. mąkę, proszek
do pieczenia, cynamon, płatki owsiane, wiórki kokosowe, ponownie mieszam. Czekoladę gorzką tarkuję lub drobno kroję i dorzucam do miski. Na koniec
dodaję cukinię, rodzynki, i masę dobrze mieszam. Formuję ciasteczka i
kładę je na blaszce do pieczenia na papierze do pieczenia lub macie
silikonowej. Między ciasteczkami zostawiam odstępy, ponieważ
urosną podczas pieczenia. Piekę je w 190 stopniach przez około 16-20 minut.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZamiast chia mielone siemię da radę? :)
OdpowiedzUsuńPowinno dać radę, warto spróbować, tylko w przypadku siemienia trzeba użyć koniecznie gorącej wody.
UsuńJadłam już placuszki z cukinią i bardzo mi smakowały, dlatego z chęcią wypróbuję przepis na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog! Pozdrawiam :)
Placki z cukinii uwielbiam, ale ciastek z jej udziałem to jeszcze nie jadłam, a wyglądają naprawdę smakowicie, tym bardziej, że zawierają mnóstwo pysznych i zdrowych składników :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinię ale jak słodycze to mega słodkie więc ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami i wiórkami kokosowymi, mniam!
OdpowiedzUsuńOoo ciasteczek z cukinią nigdy nie robiłam, ciekawe i odważne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis podkradam, bo ta cukinia mnie ciekawi :-)
OdpowiedzUsuńa zamiast chia czy siemienia lnianego moze byc amarantus ekspandowy tez namoczonyw wodzie :-)
OdpowiedzUsuń