Jeden z moich ulubionych dodatków wiosennych i letnich do obiadu.
Surówka z młodej kapusty z musztardowym dressingiem
♥ pół główki młodej kapusty
♥ pęczek rzodkiewki
♥ 3 ogórki małosolne
♥ 2 łyżki koperku
♥ 1/3 średniej cebuli
musztardowy dressing
♥ 1,5 łyżki musztardy
♥ 1/2 łyżki ostrej musztardy
♥ 2 łyżki oliwy
♥ 2 łyżki wody
♥ ząbek czosnku
♥ pieprz ziołowy
♥ sól
Drobno
siekam kapustę, solę i odstawiam. Pęczek rzodkiewki w większości
tarkuję, kilka rzodkiewek drobno kroję. Ogórki małosolne i cebulę kroję w
kostkę, świeży koperek siekam. Dodaję warzywa do kapusty. Następnie
przygotowuję musztardowy dressing. Dwa rodzaje musztardy, oliwę i wodę
łączę ze sobą. Czosnek drobno kroję, dodaję do niego sól i miażdżę go
nożem aż zmięknie i puści sok, dodaję go do pozostałych składników i
mieszam. Doprawiam pieprzem ziołowym do smaku. Dressing dodaję do
surówki, mieszam i odstawiam przynajmniej na kwadrans, żeby wszystko się
przegryzło.
młoda kapusta teraz króluje! w takiej postaci jeszcze jej nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńMłoda kapusta cały czas się przewija u mnie w domu, kilka główek tygodniowo ;D A się nawet zastanawiałem, czy nie dorzucić może kiedyś gorczycy xd
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty na taką kapustkę. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie jadamy z mało kapusty, więc takie przepisy są na wagę złota :-)
OdpowiedzUsuń