Młoda kapusta z musztardowym dressingiem

 Jeden z moich ulubionych dodatków wiosennych i letnich do obiadu.


Surówka z młodej kapusty z musztardowym dressingiem
pół główki młodej kapusty
pęczek rzodkiewki
3 ogórki małosolne
2 łyżki koperku
1/3 średniej cebuli
musztardowy dressing
1,5 łyżki musztardy
1/2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki oliwy
2 łyżki wody
ząbek czosnku
pieprz ziołowy
sól
Drobno siekam kapustę, solę i odstawiam. Pęczek rzodkiewki w większości tarkuję, kilka rzodkiewek drobno kroję. Ogórki małosolne i cebulę kroję w kostkę, świeży koperek siekam. Dodaję warzywa do kapusty. Następnie przygotowuję musztardowy dressing. Dwa rodzaje musztardy, oliwę i wodę łączę ze sobą. Czosnek drobno kroję, dodaję do niego sól i miażdżę go nożem aż zmięknie i puści sok, dodaję go do pozostałych składników i mieszam. Doprawiam pieprzem ziołowym do smaku. Dressing dodaję do surówki, mieszam i odstawiam przynajmniej na kwadrans, żeby wszystko się przegryzło. 

Udostępnij ten post

5 komentarzy :

  1. młoda kapusta teraz króluje! w takiej postaci jeszcze jej nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Młoda kapusta cały czas się przewija u mnie w domu, kilka główek tygodniowo ;D A się nawet zastanawiałem, czy nie dorzucić może kiedyś gorczycy xd

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty na taką kapustkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie jadamy z mało kapusty, więc takie przepisy są na wagę złota :-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka