Strony

Strony

08 lipca, 2015

Deser z tapioki bez cukru

Pewnie już nie raz wspominałam - uwieeeeelbiam słodkości! Od jakiegoś czasu staram się unikać cukru i przetworzonych słodkości. Nie oznacza to jednak, że się ograniczam. Co powiecie na szybki, słodki, dwuwarstwowy deser bez cukru? :) Do zrobienia go zainspirował mnie przepis na pudding Darii.


Deser z tapioki bez cukru
warstwa I
3 banany
3 łyżeczki karobu
warstwa II
4 łyżki tapioki
1/2 szklanki wody
szklanka mleka roślinnego
odrobina skórki z cytryny
2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)
dodatkowo
truskawki
Banany miksuję z karobem i odstawiam. Tapiokę wrzucam do garnka i zalewam gorącą wodą, odstawiam na ok. 10 minut. Następnie dodaję mleko, ksylitol i skórkę z cytryny. Całość doprowadzam do wrzenia i na minimalnym ogniu gotuję ok. 20 minut aż tapioka stanie się przezroczysta. Nakładam zaczynając od warstwy I (czekoladowej) poprzez warstwę II kończąc na czekoladowej. Całość ozdabiam pokrojonymi truskawkami. Deser starczy na 2 większe szklanki lub 3 mniejsze.

5 komentarzy:

  1. Już od kilku dni zbieram się na zrobienie deseru z tapioki i jakoś nie mogę się zabrać :/ Twój wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz z czym skojarzył mi się ten pudding ? z moim ulubionym deserem z dzieciństwa - MONTE <3

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast tapioki mogłabym użyć nasion chia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować tapioki. :) Jeśli jednak nie możesz, to można użyć nasion chia, ale wtedy trzeba to zrobić w inny sposób, szkoda gotować pudding, bo chia straci wartości odżywcze. Możesz przełożyć ten krem czekoladowy typowym puddingiem chia czyli szklankę mleka roślinnego wymieszać z 2 łyżkami chia i odstawić na noc.

      Usuń