Deser z tapioki bez cukru
warstwa I
♥ 3 banany
♥ 3 łyżeczki karobu
warstwa II
♥ 4 łyżki tapioki
♥ 1/2 szklanki wody
♥ szklanka mleka roślinnego
♥ odrobina skórki z cytryny
♥ 2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie)
dodatkowo
♥ truskawki
Banany miksuję z karobem i odstawiam. Tapiokę
wrzucam do garnka i zalewam gorącą wodą, odstawiam na ok. 10 minut.
Następnie dodaję mleko, ksylitol i skórkę z cytryny. Całość doprowadzam
do wrzenia i na minimalnym ogniu gotuję ok. 20 minut aż tapioka stanie
się przezroczysta. Nakładam zaczynając od warstwy I (czekoladowej) poprzez warstwę II kończąc na czekoladowej. Całość ozdabiam
pokrojonymi truskawkami. Deser starczy na 2 większe szklanki lub 3 mniejsze.
Już od kilku dni zbieram się na zrobienie deseru z tapioki i jakoś nie mogę się zabrać :/ Twój wygląda cudownie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńWiesz z czym skojarzył mi się ten pudding ? z moim ulubionym deserem z dzieciństwa - MONTE <3
OdpowiedzUsuńA czy zamiast tapioki mogłabym użyć nasion chia?
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować tapioki. :) Jeśli jednak nie możesz, to można użyć nasion chia, ale wtedy trzeba to zrobić w inny sposób, szkoda gotować pudding, bo chia straci wartości odżywcze. Możesz przełożyć ten krem czekoladowy typowym puddingiem chia czyli szklankę mleka roślinnego wymieszać z 2 łyżkami chia i odstawić na noc.
Usuń