Strony

Strony

17 października, 2015

Dyniowe ciastka z ciecierzycy


Kiedy zaczyna się jesień nigdy nie mam chandry. Uwielbiam spacerować po parku zanim spadną wszystkie liście, biegać po lesie, przejeżdżać przez miasto, które przez jesień staje się magiczne. Przyznaję, że lubię też zaszyć się pod kocem z kubkiem herbaty, kakao albo po prostu mlekiem roślinnym i zajadać aromatyczne ciasteczka. 
Dzisiejszy przepis powinien Wam umilić jesień i zimę również. Zapomnijcie o wszystkich ciastkach, po jakie sięgaliście do tej pory. Te są moim zdaniem wyjątkowe. Są chrupkie na zewnątrz, miękkie w środku, lekko orzechowe i mają delikatny korzenny aromat. Do tego wszystkiego są zdrowe, nie ma tu mąki i oleju, a cukier spokojnie zastąpicie ksylitolem. W dodatku są bezglutenowe jeśli sięgniecie po bezglutenowy proszek do pieczenia. Pomysł na dyniowe ciasteczka podpatrzyłam u Keepin' it kind.

Dyniowe ciastka z ciecierzycy
♥ 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
♥ 1 szklanka puree z dyni
♥ 1/4 szklanki masła orzechowego
♥ 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
♥ 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
♥ 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
♥ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
♥ 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
♥ 3/4 łyżeczki cynamonu
♥ 1/3 łyżeczka soli
♥ ekstrakt/aromat waniliowy
♥ 100 g gorzkiej czekolady

Ciecierzycę miksuję (nie trzeba dokładnie) lub miażdżę tłuczkiem do ziemniaków. Dodaję resztę składników oprócz czekolady i całość miksuję na gładko. Czekoladę kroję w małą kostkę, dodaję i mieszam. Miskę z masą wkładam do lodówki i chłodzę przez około godzinę. Następnie nagrzewam piekarnik do 190 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam za pomocą łyżki niewielką ilość masy w odstępach (ciastka urosną i spłaszczą się podczas pieczenia). Piekę około 30 minut. Ciastka zdejmuję z blachy dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pamiętajcie, by nie zamieniać cukru na płynny słód. Możecie też nie dodawać soli jeśli wasze masło orzechowe ma sól w składzie.

 

P.S. Jak pewnie zauważyliście nastąpiła zmiana jeśli chodzi o wygląd bloga. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Piszcie jeśli zauważycie błędy lub macie pomysły co jeszcze chcielibyście tu zobaczyć. :) 
 
Sposób na dynię 2015

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam dynię, więc chętnie zjadłabym te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis na jesienne, zdrowe ciasteczka. Bardzo ciekawie wyglądają i do tego mają świetny skład.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne zmiany! bardzooo przypadł mi do gustu nowy wygląd :)
    a dyniowe ciacha mam ochotę jak najszybciej zrobić i schrupać:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Bardzo się cieszę, że się podoba. :)

      Usuń
  4. Pysznie wyglądają, uwielbiam wszelkie wypieki z dynią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis...
    Takie slodkosci bez wyrzutow sumienia!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O ja Cię ja Cię <3!
    Uwielbiam ciacha z cieciorki a dynia do tego.. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba już wiem, czym będę w tym tygodniu kusiła ludków na uczelni :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smakowicie:) a ja właśnie szukam jakichś fajnych ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam dyniowe ciasteczka, bardzo ciekawi mnie połączenie z ciecierzycą :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciacha!

    Zapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń