Strony

Strony

08 października, 2015

Serowa zapiekanka z brokułami i pomidorami suszonymi

Nigdy nie należałam do osób, które nie mogą żyć bez sera. Jednak kiedy usłyszałam hasło "ser z ziemniaka" nie mogłam tego nie spróbować. Inspiracja na wegańskie mac & cheese pochodzi od Ervegan. Polecam niezwykle serową zapiekankę zarówno na ciepło jak i na zimno. Zabrana do pracy też się świetnie sprawdza.

Serowa zapiekanka z brokułami i pomidorami suszonymi
300 g makaronu
♥ 1 brokuł
♥ 1 por
10-15 pomidorów suszonych
"Ser":
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez 1-2 godziny)
5-6 łyżek płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
sól i pieprz ziołowy do smaku

"Ser": Ziemniaki i marchewkę obieram, ziemniaki kroję w dużą kostkę, marchewkę w grube talarki. Warzywa gotuję do miękkości. W tym samym czasie kroję cebulę i czosnek, smażę na patelni na minimalnej ilości oleju aż cebula będzie szklista. Na koniec do miski wrzucam ugotowane warzywa, usmażoną cebulę z czosnkiem, odsączone orzechy nerkowca oraz przyprawy. Całość miksuję. Dodaję odrobinę wody aż do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.
Makaron gotuję al dente, brokuł gotuję na parze. W tym samym czasie kroję por i smażę go przez 1-2 minuty. Pomidory suszone kroję na małe kawałki. Makaron łączę z brokułami, porem i prawie wszystkimi pomidorami suszonymi (kilka odkładam). Dodaję 3/4 "sera" i mieszam. Do foremki nakładam masę. Na wierzch dodaję resztę "sera" i rozprowadzam go. Na koniec ozdabiam zapiekankę pozostałymi suszonymi pomidorami. Całość zapiekam w piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut. Przez ostatnie kilka minut włączam termoobieg, uważając by nie przypalić zapiekanki.
Wegetariański obiad V

6 komentarzy:

  1. Zrobię dziś na obiad coś podobnego, tylko kupię brokuła ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio jem wszystko z serem z ziemniaka ;D A najchętniej makaron podgrzany właśnie z pomidorkami i tym sosem.. Jaki to jest "comfort food" <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować, bo wygląda to cudownie ;) Sera praktycznie nie jem, ale myślę, że ta kompozycja jest przepyszna :p

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Muszę kiedyś taką zrobić! Skład rewelacyjny i w dodatku tak pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawni nie jadłam takiej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W końcu znalazłam przepis na pyszną zapiekankę. Niebo w gębie. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń