Ciecierzyca właściwie zawsze jest w mojej kuchni. Jak nie robię akurat kotletów, "jajecznicy", hummusu to cieciorka ląduje w lunchu do pracy. Dziś moja jedna z ulubionych past na bazie mojego ulubionego strączka i jeszcze pysznych pomidorów suszonych, o których w przypadku tej pasty nie możecie zapomnieć.
Włoska pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
♥ 240 g ugotowanej ciecierzycy
♥ ok. 8-10 pomidorów suszonych
♥ ząbek czosnku
♥ 3/4 łyżki soku z cytryny
♥ 1 łyżka sosu sojowego
♥ 1 łyżka płatków drożdżowych
♥ 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
♥ duży listek oregano
♥ odrobina świeżej kolendry (opcjonalnie)
♥ 1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
♥ pieprz ziołowy
Ugotowaną ciecierzycę miksuję z pozostałymi składnikami.