Strony

Strony

17 marca, 2013

Kruche ciasteczka migdałowe

Nie lubię przepisów nafaszerowanych wegańskimi "ulepszaczami" - wegańską śmietaną, sojowym jogurtem, nawet olej kokosowy czasem mnie gryzie. Lubię proste przepisy, bo zwykle kiedy chcę coś upichcić, chcę to zrobić teraz i koniec!


Z tym przepisem było troszkę inaczej. Naprawdę długo szukałam receptury na wykrawane ciasteczka. Musiały się udać, bo eksperymentowałam z nimi w same Walentynki. W zależności od okazji można zmienić ich kształt i docelowy smak. O, na przykład dzisiaj pasowałyby w kształcie koniczynek z okazji Dnia Św. Patryka! :)) Większość świąt traktuję jako kolejną cudowną okazję do pichcenia i dzielenia się tym, co zrobię.

 

Czas na przepis, który zaczerpnęłam od happygoodtime. W oryginale ciastka są kawowe, ja postawiłam na migdały.

Kruche ciasteczka migdałowe
2 kubki mąki
¼ łyżeczki soli
 3 łyżki zmielonych płatków migdałowych
 225 gram margaryny
 ½ kubka cukru
 Aromat migdałowy
W misce wymieszać margarynę z cukrem aż do połączenia. Następnie dodać mąkę, sól, płatki migdałowe i aromat. Połączyć składniki w jedną całość. Ciasto powinno być kruche. Można dodać jeszcze trochę mąki lub wody w razie konieczności. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie wyciągnąć ciasto, zacząć wałkować i wycinać ciasteczka w dowolnym kształcie. Piec 10 minut w 180 stopniach (lub na oko jak w przypadku mego piekarnika :)). 
Ciastka naprawdę wychodzą kruche! Ja jeszcze do tego zrobiłam polewę (klik) i posypałam płatkami migdałowymi. Dzięki temu ciasteczka są maksymalnie naładowane zapachem migdałów.
 



4 komentarze:

  1. mmmm przepysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają nieziemsko, uwielbiam kruche ciasteczka. Zawsze jadłam je solo, ten pomysł z polewą czeko i migdałami mega. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadzam się z Tobą całkowicie, prostota przynosi najlepsze efekty, Twoje ciacha są na to niezbitym dowodem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. These look beautiful! Thank you for the link =) It's always great to see recipes turn out well.

    OdpowiedzUsuń