Rabarbar pojawił się już na blogu przy okazji muffinek. Czasem podaję go w najprostszej formie z możliwych, robię sok, od nas zależy jaki będzie, bardziej kwaśny czy słodszy. Idealnie sprawdza się w takie gorące dni, jakie towarzyszą nam ostatnio.
Sok z rabarbaru i truskawek
♥ 300 g rabarbaru
♥ ok. 10 truskawek
♥ 1 litr wody
♥ 3-4 łyżki syropu (u mnie miód z mniszka)
Wodę zagotowuję, dodaję owoce i syrop. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję kilka minut. Owoce mocno odciskam od płynu, powstały płyn jest od razu gotowy do picia.
Latem polecam schłodzić sok i podać go z plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Latem polecam schłodzić sok i podać go z plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Mi to przypomina tradycyjny kompot :-)
OdpowiedzUsuńPewnie. Akurat nie chciałam nazywać tego napoju kompotem, bo kompot mi się bardziej kojarzy z zawiesistym, niekoniecznie smacznym napojem. ;)
UsuńJuż sobie wyobrażam ten cudowny smak ;) Robię w ten sposób kompoty, ale albo z rabarbaru albo z truskawek, a następnym razem wypróbuję takie połączenie ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie smakowe :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam takiego soku, muszę w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńma tak piękny kolor i konsystencje, ze na początku myślałm, ze to kisiel - a kisiel z prawdziwych owoców uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, już po tych wspaniałych zdjęciach można wyobrazić sobie jego pyszny orzeźwiający smak :):)
OdpowiedzUsuńmy często taki pijemy, pychotka :) dodajemy kilka listków mięty i lód :)
OdpowiedzUsuń