Któregoś dnia potrzebowałam zrobić szybki obiad, nie zmęczyć się przy tym, nie wychodzić do sklepu po składniki i jeszcze porządnie się najeść. Całe szczęście, że w domu miałam jedno marne awokado, od którego zaczęło się moje totalnie ulubione danie. Prosty, aromatyczny, zielony, kremowy sos, w sam raz do makaronu.
♥ 1 dojrzałe awokado
♥ ząbek czosnku
♥ 1,5 łyżki soku z cytryny
♥ pół pęczka natki pietruszki
♥ garść bazylii
♥ listek mięty imbirowej
♥ 1 łyżka płatków drożdżowych
♥ 1 łyżka orzechów włoskich
♥ 3/4 łyżki czosnku niedźwiedziego
♥ 2-3 łyżki wody
♥ pieprz
♥ sól
Dojrzałe awokado miażdżę widelcem. Dodaję ząbek czosnku, bazylię, miętę imbirową, orzechy włoskie, sok z cytryny i natkę pietruszki. Całość miksuję blenderem. Następnie dodaję płatki drożdżowe i czosnek niedźwiedzi.. Mieszam, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaję 2-3 łyżki wody. Podaję z ulubionym makaronem.
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńNie dość, że prosty, to jeszcze jaki zdrowy - kolejne moje szybkie must do <3
OdpowiedzUsuńMniam, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na sos, na pewno spróbuje jak następnym razem będe przyrządzać makaron na obiad ;)
OdpowiedzUsuńJuż podobne danie testowałam, nie mogłam wyjść z zachwytu :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję! Ten przepis przyda mi się jako alternatywa obiadów do pracy :3
OdpowiedzUsuńTwój blog mnie zachwycił!
Pozdrawiam ♥
Dziękuję! :)
Usuń