Blok czekoladowy à la salceson


Nazwa może być nieco myląca i śmieszna, ale w moim domu tak się to nazywało - salceson, obecnie rozszerzyłam nazwę, bo wegański salceson chyba w dalszym ciągu nie kojarzy się z czymś słodkim. ;) Przepis zapoczątkowała moja babcia, powieliła moja druga babcia i tak się zaczęło. Ostatnio z okazji Bożego Narodzenia sobie o tym przypomniałam, to jest chyba jedyna rzecz, która kojarzy mi się ze świętami. Nie choinka, mandarynki ani "ryba" (tofu) po grecku. Przepisu nie trzeba nawet "weganizować", wystarczy zadbać tylko o to, by podstawowe składniki nie miały dodatków niewegańskich. Choć ten przysmak jest kompletnie niefotogeniczny, genialnie smakuje. :)



Blok czekoladowy à la salceson
składniki na 2 rolady: 
♥ 3/4 szklanka cukru (1 szklanka dla wielbicieli słodszych rzeczy)
♥ 1 margaryna
♥ 1/4 szklanki kakao (karob też będzie dobry)
♥ 1 galaretka (u mnie truskawkowa, może być także agar)
♥ wafle tortowe
2 paczki herbatników
♥ 150 g dowolnych bakalii: u mnie rodzynki, nerkowce, kandyzowane mango i papaja, daktyle, morele (bakalii można dać ilość dowolną, 150g to tylko orientacyjna ilość)

1) Dwa wafle zawinąć w wilgotną ściereczkę i zostawić tak, aż będą wilgotne.
2) Rozpuścić galaretkę w 1 szklance wody.
3) Margarynę z cukrem rozpuścić w garnku i zdjąć z ognia. Dodać pokruszone herbatniki, bakalie, 1 pokruszony wafel tortowy. Następnie dodać kakao i galaretkę. Wymieszać.
4) Rozłożyć wilgotny wafel na folii spożywczej, ułożyć na nim połowę czekoladowego nadzienia. Zawinąć wafel z nadzieniem aż do uzyskania rolady, następnie roladę zawinąć w folię spożywczą. To samo zrobić z drugim waflem.
5) Dwie rolady włożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie można kroić w grube plastry.
 

Drobna uwaga: Moja babcia najczęściej korzystała z żelatyny zamiast galaretki. Przez to rolada była twarda, nie rozwalała się i można było ją kroić w cienkie plasterki. Używając wegańskiej galaretki rolada jest miękka (co moim zdaniem jest zaletą), ale przez to ma większe tendencje do rozwalania się. Jeśli lubicie twardsze rolady, możecie spróbować z agarem.

Udostępnij ten post

2 komentarze :

Google+ Followers

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka