Śniadanie w słoiku: pudding chia

Do całkiem niedawna należałam do osób, które nie wyobrażają sobie śniadania bez chleba. Nieważne czy miałam dużo czasu na wyczarowanie śniadania czy bardzo mi się śpieszyło. Zawsze były kanapeczki z mniej lub bardziej wymyślnymi pastami i warzywami. Ostatnio to się zmieniło. Postawiłam na śniadania na słodko w wygodnej wersji - w słoiku. Tego typu śniadanie zawsze zjadam w pracy, codziennie trochę inne. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że zrobienie takiego śniadania nie zajmuje mi więcej czasu niż zrobienie kanapek. :) Pokażę wam dwie wersje wegańskiego śniadania - jedną zaczerpniętą od Jadłonomii oraz drugą, po którą sięgam częściej (ze względu na to, że mleko kokosowe nie bywa w mojej kuchni codziennie).


Kokosowy pudding chia
2 porcje
(źródło przepisu: Jadłonomia)
♥ puszka mleka kokosowego (400 ml)
♥ 100 ml dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
♥ 4 łyżki nasion chia
♥ 2 łyżki syropu z agawy
♥ 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
♥ świeże owoce (polecam truskawki!)
Do miski wlewam dwa rodzaje mleka, dodaję nasiona chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszam, przelewam do słoików i zostawiam na całą noc w lodówce. Rano dodaję ulubione owoce aż do wypełnienia słoika, najczęściej sięgam po truskawki i brzoskwinie.

W mojej wersji puddingu gęstość masy możemy zmieniać za pomocą bananów. Jeśli rano okazuje się, że pudding jest rzadszy niż chciałam, dodaję drugiego małego banana i mam idealne danie.

Bananowy pudding chia
2 porcje
♥ 2 szklanki mleka roślinnego
♥ 1 duży banan
♥ 3 łyżki nasion chia
♥ sezonowe owoce
♥ opcjonalnie: masło orzechowe, karob, orzechy
Do miski wlewam mleko, dodaję banana i miksuję na jednolitą konsystencję. Dodaję nasiona chia, mieszam i przelewam do słoików. Zostawiam na całą noc w lodówce. Rano dodaję owoce (truskawki, maliny, morele czy inne). Czasem dodaję odrobinę masła orzechowego lub karob.

Udostępnij ten post

7 komentarzy :

  1. Kilka razy w tygodniu mam teram takie śniadanie, pycha! Na jutro już sobie przygotowałam, tylko z mlekiem migdałowym. Piękny słoik! Muszę w końcu go kupić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne, zdrowe śniadanie do pracy! Smaczne i daje energię. Przynajmniej do południa! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż, widzę, że zostanę tu na dłużej i będę musiała czytać bloga od początku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie śniadanka.Zwłaszcza w upalne poranki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh, jak pysznie wygląda :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie lubię takie pyszne i pełne zdrowia śniadania! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Proszę, brak czasu na śniadanie to tylko wymówka, jak widać można je bardzo kreatywnie przygotowywać :-)

    OdpowiedzUsuń

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka