Dyniowe ciasteczka owsiane



Ostatnio tak się dzieje, że w tygodniu mam niewiele energii na gotowanie. Praca, taniec i spotkania ze znajomymi pochłaniają mi sporo czasu. Dopiero w weekend mam okazję poleniuchować pod kocem, nadrobić ostatni odcinek Grey's anatomy i upiec ciasteczka. Wprawdzie jeden z ostatnich przepisów na ciastka bazował na dyni, ale trudno się powstrzymać i nie upiec kolejnych. Wiecie co najbardziej lubię w tym przepisie? Wymaga dosłownie kilku składników i przypraw. Jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o dopasowanie do naszych preferencji smakowych. To niezwykle prosty przepis, do tego masa bardzo szybko się wiąże i nie brudzi nam rąk. Nie ma więc co obawiać się, że cała kuchnia będzie oznakowana ciasteczkami. ;) Przepis pochodzi z bloga Eat healthy eat happy z moimi niewielkimi zmianami.



Dyniowe ciasteczka owsiane
♥ 2,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
♥ 1 łyżka karobu
♥ 1 łyżeczka cynamonu
♥ 1/4 łyżeczki imbiru
♥ 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
♥ 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
♥ szczypta soli
♥ 2/3 szklanki puree z dyni
♥ 1/2 szklanki syropu z agawy
♥ ekstrakt lub aromat waniliowy
♥ 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
♥ 2/3 szklanki bakalii (czekoladowe groszki, żurawina, jagody goji)
W misce mieszam płatki owsiane z karobem i przyprawami. Dodaję puree z dyni, syrop z agawy, ekstrakt waniliowy oraz olej kokosowy. Mieszam do połączenia masy. Na koniec dodaję bakalie i łączę całość. Nastawiam piekarnik na 190 stopni. W tym czasie układam ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam blaszkę do piekarnika i piekę ciastka przez 15-18 minut.

Udostępnij ten post

13 komentarzy :

  1. SUPER! wyglądają na chrupiące i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy ciasteczka owsiane!
    A wersja dyniowa zapowiada sie apetycznie!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia jest wszędzie.. :) Super ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudowne zdjęcie!
    A ciasteczka owsiane zawsze się sprawdzają <3 !

    OdpowiedzUsuń
  5. Te ciasteczka wyglądają kosmicznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze! Kocham je kruszyć do serka wiejskiego, bombastycznie w tedy smakują ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyprawy korzenne! Muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. puree z dyni tzn z upieczonej dyni czy starta świeża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z upieczonej. :) Tutaj pisałam dokładnie jak ją piekę na puree: zielonelove.blogspot.com/2014/09/koktajl-dyniowo-jaglany-i-mleko-owsiane.html

      Usuń
  9. Same pyszności w składzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno takich nie robiłam, a uwielbiam. Skąd czekoladowe groszki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z Lidla. Zawsze w okolicach świąt się pojawiają, choć tym razem widzę je już prawie od miesiąca. ;)

      Usuń

Google+ Followers

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka