Placuszki lub kotleciki z cukinii


Cukinia zawsze była dla mnie warzywem, do którego podchodziłam ostrożnie. Lubiłam ją tylko w domowym ketchupie i od czasu do czasu w formie witariańskiego makaronu. Okazuje się, że świetnie się sprawdza w plackach i kotletach. Wiele osób obawia się obróbki cukinii w taki sposób. Wydaje się, że jest na tyle wodnista, że nie sposób zlepić placków. Jest to dziecinnie proste, wystarczy nie pozbawiać cukinii skórki. Cała moja rodzina latem przerabia cukinię na takie placki. Dlatego mimo deszczu za oknem dzisiejszy przepis kojarzy mi się z beztroskim latem.


Placki lub kotleciki z cukinii
♥ 1 kg cukinii
♥ cebula
♥ 3 średnie ziemniaki
♥ świeży koperek
♥ 1/2-3/4 szklanki kaszy manny
♥ sól i pieprz
Umytą, nieobraną cukinię ścieram na tarce na dużych oczkach, solę i odstawiam na minimum 15 minut. W tym czasie tarkuję ziemniaki na tarce na najmniejszych oczkach. Cukinię odsączam, do niej dodaję ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję kaszę mannę, dokładnie mieszam. Jeśli robię placki dodaję mniej kaszy manny, przy kotletach dodaję więcej. Smażę na niewielkiej ilości oleju.

Udostępnij ten post

13 komentarzy :

  1. Cukinia jest do placków stworzona, uwielbiam je :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jestem fanką takich kotlecików, nie robiłam ich jeszcze z manną, więc koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale kotleciki :) Dawno nie robiłam :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja nie lubię cukinii ale takich placków to nie jadłam, może dzięki nim jakoś ją polubię ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobne, tylko bez ziemniaków, są super cudne :)
    Zmiana wyglądu blożka bardzo na plus!

    OdpowiedzUsuń
  6. kasze manne dodajesz nie ugotowaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nieugotowana świetnie zagęszcza.

      Usuń
  7. Dałoby się zrobić je w piekarniku? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że byłoby ciężko. Dodatek cukinii powoduje, że nie są to typowe mocno zwarte kotlety, są bardziej luźne, więc smażenie jest tutaj najlepsze.

      Usuń
  8. Co można dodać zamiast koperku(nie lubię koperku)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać odrobinę natki pietruszki, jeszcze lepszy byłby por choć to nie będzie dokładny zastępnik koperku. ;)

      Usuń

Google+ Followers

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka