Wegańska sałatka a la śledziowa


Jeśli miałabym wymienić dania, które najlepiej sprawdzają się na święta Bożego Narodzenia to z pewnością będą to wszelkie zastępniki ryb. Takich dań chcą spróbować nie tylko weganie i wegetarianie, ale przede wszystkim mięsożercy, którzy w moim domu lubią oceniać na ile udało mi się oddać smak pierwowzoru. Przepis na rybne tofu pochodzi z bloga Weganon. Sos śmietanowy do sałatki powstał pod wpływem już dawnej inspiracji przepisem z bloga Wegan Nerd. Całość zwieńczona jest polskimi dodatkami, które świetnie sprawdzają się w świątecznej sałatce.


Tofu a la śledź 
szklanka zimnej wody
3 łyżki octu jabłkowego
łyżeczka soli
kostka wędzonego tofu 180-200 g
1/3 arkusza glonów nori
łyżeczka kolorowego pieprzu (może być zwykły)
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe

W szklance wody rozpuszczam sól i dodaję ocet jabłkowy, mieszam.
Tofu kroję w kostkę i połowę wrzucam do słoika. Dorzucam połowę pociętych glonów nori. Wrzucam pozostałe tofu, następnie pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i resztę nori. Całość zalewam zalewą octową i odstawiam do lodówki minimum na 24 godziny, a jeśli mamy czas to na 48 godzin.


Sałatka a la śledziowa
wędzone tofu a la śledź
2-3 ogórki kiszone
1 średni ziemniak
natka pietruszki
niewielka czerwona cebulka  
pół puszki groszku + woda z puszki
szklanka mleka roślinnego bez cukru
szklanka płatków ryżowych
łyżka płatków drożdżowych
1-1,5 łyżki musztardy 
łyżka soku z cytryny
łyżeczka octu
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Płatki ryżowe zalewam mlekiem roślinnym i całość gotuję kilka minut aż płatki będą miękkie i wchłoną większość mleka. Następnie odstawiam z ognia, przekładam do blendera i miksuję z octem i sokiem z cytryny. Powoli dolewam olej i miksuję aż do połączenia. Dodaję musztardę, płatki drożdżowe, odrobinę soli i pieprzu. Dodaję taką ilość wody z groszku, by uzyskać konsystencję sosu. U mnie była to cała woda z groszku. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze rzadszą konsystencję dodaję odrobinę wody.

Dokładnie szoruję ziemniaka i gotuję go ze skórką. W święta najlepiej to zrobić przy okazji gotowania warzyw do sałatki jarzynowej. Po ugotowaniu obieram go ze skórki i kroję w kostkę.
Do miski wrzucam odsączone tofu bez ziela angielskiego i ziarenek pieprzu, nori może zostać. Dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę, ziemniaka, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Zalewam przygotowaną ryżową śmietanką i całość delikatnie mieszam. Na koniec posypuję jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki.

Udostępnij ten post

5 komentarzy :

  1. Fajna ta sałatka , chętnie skorzystam z tego przepisu , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo widzę przepis na sałatkę, która mnie najbardziej zaciekawiła wśród twoich bożonarodzeniowych przepisów na 100 ją na dniach zrobię ^^ <3

    OdpowiedzUsuń
  3. NIe tęsknię za smakiem ryb, a śledzi nawet chyba nigdy nie jadłam, ale sama też uległam modzie i przygotowałam w wigilie coś w rodzaju śledzi. Wyszło super i Twoich też chętnie spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez śledzi nigdy nie jadłam , a smaku ryb już nie pamiętam (ponad 25 lat wegetarianizm robi swoje), ale te wszystkie podróby wegańskie bardzo mi smakują :D

      Usuń

Google+ Followers

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka