To już ostatni typowo świąteczny wpis. Dziś pokażę hit Wigilii, który sprawdzi się nie tylko od święta. To danie, które zupełnie nie kojarzy się z wegańską dietą, a jednak jest możliwe do zrobienia. Chrupkie boczniaki w towarzystwie kremowego, lekko kwaśnego sosu. Do stworzenia tego dania zainspirował mnie wpis Wegan Nerd o śmietanie ryżowej. Proporcje mi zupełnie nie pasowały, ale sam pomysł na wykorzystanie płatków ryżowych jest genialny. Na tej podstawie robię także beztłuszczowy majonez ryżowy, polecam.
"Śledzie" w sosie tatarskim
♥ 250 g boczniaków
♥ 1/2 pora
♥ 2 kiszone ogórki
♥ natka pietruszki
♥ koperek
♥ niecałe 1,5 szklanki płatków ryżowych
♥ 1,5 szklanki mleka roślinnego niesłodzonego
♥ sok z dużej cytryny
♥ 1 łyżka musztardy
♥ sól i pieprz
♥ ocet jabłkowy (opcjonalnie)
Sos
tatarski: Płatki ryżowe zalewam mlekiem roślinnym. Doprowadzam do
wrzenia i gotuję 2 minuty (nie muszą się do końca ugotować). Masę miksuję na gładko, następnie
dodaję sok z cytryny i musztardę, mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaję wodę do uzyskania "jogurtowej" konsystencji. Doprawiam solą i pieprzem. Sos powinien wyjść dość kwaśny, jeśli taki nie jest możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki octu jabłkowego.
Boczniaki
kroję na 2-3 części i smażę je na niewielkiej ilości oleju. Czekam aż
puszczą sok, wchłoną go i usmażą się na złoty kolor. Na koniec lekko je
przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam. Ogórki kiszone, pora, natkę pietruszki i koperek
drobno kroję. Wrzucam do miseczki, dodaję boczniaki i sos. Wszystko
mieszam i odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę.
Uwaga: Jeśli wyjątkowo zależy Wam na mocnym aromacie rybnym, polecam dodać rozdrobniony płat glonów nori lub odrobinę oleju lnianego.
Smaczne ;))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i bardzo ciekawie - ciężko na podstawie zdjęcia stwierdzić co to jest :)
OdpowiedzUsuńKradnę przepis i robię tacie na obiad! Koniecznie <3 !
OdpowiedzUsuńCzy zamiast płatków ryżowych można użyć jaglanych?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że da radę. Tylko nie jestem pewna czy płatki jaglane w takim samym stopniu wchłoną mleko, ale powinno wyjść podobnie. ;)
Usuń