Sok z rabarbaru i truskawek

Rabarbar pojawił się już na blogu przy okazji muffinek. Czasem podaję go w najprostszej formie z możliwych, robię sok, od nas zależy jaki będzie, bardziej kwaśny czy słodszy. Idealnie sprawdza się w takie gorące dni, jakie towarzyszą nam ostatnio.


Sok z rabarbaru i truskawek
300 g rabarbaru
ok. 10 truskawek
1 litr wody
3-4 łyżki syropu (u mnie miód z mniszka)
Wodę zagotowuję, dodaję owoce i syrop. Całość doprowadzam do wrzenia i gotuję kilka minut. Owoce mocno odciskam od płynu, powstały płyn jest od razu gotowy do picia.
Latem polecam schłodzić sok i podać go z plasterkiem cytryny i listkiem mięty.

Udostępnij ten post

9 komentarzy :

  1. Mi to przypomina tradycyjny kompot :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie. Akurat nie chciałam nazywać tego napoju kompotem, bo kompot mi się bardziej kojarzy z zawiesistym, niekoniecznie smacznym napojem. ;)

      Usuń
  2. Już sobie wyobrażam ten cudowny smak ;) Robię w ten sposób kompoty, ale albo z rabarbaru albo z truskawek, a następnym razem wypróbuję takie połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to połączenie smakowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piłam takiego soku, muszę w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. ma tak piękny kolor i konsystencje, ze na początku myślałm, ze to kisiel - a kisiel z prawdziwych owoców uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudownie wygląda, już po tych wspaniałych zdjęciach można wyobrazić sobie jego pyszny orzeźwiający smak :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. my często taki pijemy, pychotka :) dodajemy kilka listków mięty i lód :)

    OdpowiedzUsuń

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka