Tofu z warzywami po chińsku

Jak tylko dowiedziałam się o tygodniu azjatyckim w sklepie, postanowiłam zrobić azjatyckie danie, a przynajmniej coś, co tak mi się kojarzy. Nie mogłam dostać tofu w żadnej Biedronce, ale się nie poddałam, kupiłam gdzie indziej i wyczarowałam taką potrawę. Zawsze wydawało mi się, że niezmiernie ciężko "podrobić" smak Azji. Teraz wiem, że nie trzeba niczego "podrabiać". Warzywa w połączeniu z tofu smakują wspaniale, do tego stopnia, że chciałoby się jeść takie danie dzień w dzień.


Tofu z warzywami po chińsku
300 g tofu
1/2 główki kapusty pekińskiej
papryka czerwona
papryka żółta
por
2 ząbki czosnku
garść kiełków fasoli mung
garść grzybów mun (opcjonalnie)
szklanka wody
1 łyżeczka przyprawy chińskiej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Tofu odsączam, kroję w kostkę, nakłuwam widelcem i zalewam sosem sojowym. Odstawiam na około kwadrans. Po tym czasie smażę tofu na niewielkiej ilości oleju aż do zarumienienia.
Grzyby mun zalewam gorącą wodą i odstawiam je na około 5 minut. Na patelnię na minimalną ilość oleju wrzucam pokrojony por i zmiażdżony czosnek. Po 1-2 minutach dorzucam pokrojoną w paski paprykę. Po kilku minutach dorzucam kapustę pekińską. Smażę jeszcze 1-2 minuty. Dorzucam tofu, kiełki, odsączone i pokrojone grzyby. W szklance mieszam szklankę wody z sosem sojowym i przyprawą chińską. Wylewam to do smażonych warzyw. Doprowadzam do wrzenia i po chwili, gdy sos zgęstnieje całość odstawiam. Podaję z ryżem lub dowolnym makaronem.

Udostępnij ten post

5 komentarzy :

  1. bardzo lubię takie dania, szybki i smaczny sposób na pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, niedawno zakochałam się w tofu, więc na pewno wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak <3! U mnie ostatnio było bardzo podobnie ;D

    OdpowiedzUsuń

Zielone Love © 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka